Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΤΕΡΟΡΟΙΑΣ


Η εποχή της Πτερόροιας
 

 

Ο εποχιακός κύκλος της ζωής των οικόσιτων ωδικών πτηνών συμπληρώνεται με την πτερόροια.  Οι άλλες περίοδοι είναι η αναπαραγωγή και η ξεκούραση. Η πτερόροια είναι η φυσιολογική σταδιακή διαδικασία ανανέωσης του πτερώματος των πτηνών. Η εποχή της ξεκινά τις πρώτες καυτές ημέρες του καλοκαιριού,  εξαρτάται βέβαια και από τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου. Πάντως στην χώρα μας ξεκινά κατά κανόνα τον Αύγουστο και ολοκληρώνεται τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η αλλαγή του πτερώματος είναι μία επώδυνη διαδικασία για το πουλί αλλά όπως είπαμε απολύτως φυσιολογική. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή την εποχή.  Στην διάρκεια της Πτερόροιας το πουλιά σταματούν να κελαηδούν, κινούνται νωθρά έχουν υπνηλία και κνησμό ενώ το δάπεδο των κλουβιών «γεμίζει» από  φτερά.

Για εμάς τους εκτροφείς έχει πολύ μεγάλη σημασία να βοηθήσουμε τα πτηνά να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την πτερόροια και να αποκατασταθεί γρήγορα η φυσική τους κατάσταση για να αποκτήσουν ένα υγιές και στιλπνό πτέρωμα.

Μην ξεχνάμε ότι τα φτερά αποτελούν το 1/3 του βάρους των πουλιών και είναι ζωικός ιστός που αποτελείται από θειούχα αμινοξέα όπως η μεθειονίνη και η λυσίνη. Επομένως και εδώ η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο. Θα παρατηρήσουμε ότι κατά την πτερόροια πολλές φορές τα πουλιά τσιμπολογούν την άκρη ενός πτερώματος, αυτό σημαίνει ότι στην διατροφή τους υπάρχει έλλειψη αμινοξέων και ασβεστίου. 

Πρέπει λοιπόν εκτός από το μείγμα σπόρων και την πράσινη φρέσκια τροφή που συνήθως χορηγούμε, να προσθέσουμε στην διατροφή απαραίτητα βρασμένο σφιχτό αυγό (με το τσόφλι) το οποίο πρέπει να το αλλάζουμε καθημερινά γιατί με τις υψηλές θερμοκρασίες εύκολα αλλοιώνεται. Αν αυτό είναι δύσκολο γιατί το καλοκαίρι συχνά λείπουμε, μπορούμε να δώσουμε ένα καλό μείγμα αυγοτροφής. Επίσης ένα κυπελάκι με αποστειρωμένη άμμο με σπασμένα όστρακα (πουλιέται στα pet shop) πρέπει να έχουμε μόνιμα στο κλουβί, όπως και  ένας κύβος ασβεστίου ή ένα κόκκαλο σουπιάς. Μάλιστα στο εμπόριο υπάρχουν και πολυβιταμινούχα σκευάσματα τα οποία τα χορηγούμε διαλύοντας τα στο νερό ή ανάλογα στην τροφή. Απαραίτητο δε είναι το καθημερινό μπάνιο.

Αν αμελήσουμε όλα τα παραπάνω η πτερόροια θα συνεχιστεί και τους υπόλοιπους φθινοπωρινούς μήνες και αν το πουλί το πιάσουν τα πρώτα κρύα και δεν έχει «καλά ντυθεί» όπως συνήθως λέμε τότε θα είναι πολύ ευάλωτο με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πρέπει λοιπόν  να τηρήσουμε όλα τα προαναφερόμενα ώστε ο φτερωτός μας φίλος,  γρήγορα να ανακάμψει και να επανέλθει στην σωστή του φυσική κατάσταση ώστε να  αρχίσει γρήγορα να ξανακελαηδά.

Μην ξεχνάμε ιδιαίτερα για τα καρδερινοκάναρα, την διάρκεια της Πτερόροιας το σούρουπο να βάζουμε να ακούν  cd με φωνές αγριόπουλων για να εμπλουτισθούν οι φωνές τους όπως περιγράφουμε παρακάτω και σε παλαιότερο άρθρο.

Καλές διακοπές για όσους συνεχίζουν και καλή δύναμη για όσους έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου