Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014


ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
 
Ο καιρός μας τα χαλάει και οι απότομες εναλλαγές του καιρού επηρεάζουν αρνητικά το ζευγάρωμα των πουλιών στην φύση αλλά και δυστυχώς και των οικόσιτων δικών μας. Έτσι η πρώτη δική μου απόπειρα για γέννα μούλων ήταν αποτυχημένη.Τα αυγά ήταν άσπορα ενώ τα πουλιά πυρωμένα.  Επικοινώνησα με πολλούς φίλους εκτροφείς  του «Καρδερινοκάναρου» και αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα.  Σίγουρα ένας σοβαρός παράγοντας που συνετέλεσε είναι η μη σταδιακή σταθεροποίηση της  θερμοκρασίας.  Πιστεύω ότι ο καιρός επιτέλους θα φτιάξει <<θα μυρίσει  καλοκαίρι>> και το ζευγάρωμα θα πάρει την φυσιολογική ροή. Για αυτό μην απογοητεύεστε.

Με αφορμή τα καιρικά φαινόμενα θυμήθηκα ένα άρθρο του Γρηγόρη Τσούνη που αναφέρεται στην σχέση των πουλιών με την πρόγνωση του καιρού δεν ξέρω αν τα παρακάτω αληθεύουν πάντως είναι ενδιαφέροντα :

“Από την αρχαιότητα ακόμη, ο Αριστοτέλης και ο μαθητής του Θεόφραστος συγκέντρωσαν πλούσιο υλικό, σχετικά με τις καιρικές μεταβολές και τις προβλέψεις του καιρού. Το ίδιο απασχόλησε, αργότερα, τον Άρατο, τον Πτολεμαίο, τον Πλούταρχο και τον Αιλιανό, που στα έργα τους υπήρχαν πολλά μετεωρολογικά στοιχεία.

Τα πουλιά, κατά την αρχαιότητα, ήταν οι εντολοδόχοι και οι ερμηνευτές των θείων βουλών, μια και είχαν την ιδιότητα να βρίσκονται πιο ψηλά από τους ανθρώπους, κοντά στους θεούς.

Σχετικά με τις φωνές, τις πτήσεις και γενικά τις κινήσεις τους, επιικρατούσε η «άποψη» ότι αυτά προδήλωναν τα καιρικά φαινόμενα.

Κατά τον Αριστοτέλη, τον Θεόφραστο και τον Άρατο η εσπευσμένη έλευση πουλιών από το πέλαγος στα χερσαία μέρη ή η συνάθροισή τους σε λίμνες, σε όχθες ποταμών, ή η αθρόα εμφάνισή τους σε τόπους ξένους προς τη διαβίωσή τους, υπoδηλωναν την έλευση βαριάς κακοκαιρίας. Ο Αριστοτέλης αναφέρει: «Απειλουσι δε καί πνευμα λουόμενοί γε αρνιθες καί ανέμων εμβολάς ύποφαίνουσι χειμωνος δέ οντος, ες αλλήλους αρνιθες πετομενοι και δ`αλληλων  θεοντες  σημαινουσιν ευδιαν....-

Σύμφωνα με το συγγραφέα των Γεωπονικών ή Περί Γεωργίας Κασσσιανό Βάσσο Σχολαστικό: «Αι όρνιθες αι λιμνίαιαι καί αι θαλάττιαι επί ύδατος συνεχώς λουόμεναι χειμώνα δηλοϋσιν », και στά όρνεα εΙς τά πρός πέλαγος μέρη φεύγοντα χειμώνα προδηλοϋσι».

Επίσης σύμφωνα με τον αστρολογικό κώδικα του 17 ου αιώνα Catalogus codicum astrologorum Greacorum: «Όταν βλέπεις τα πουλιά και λούονται εις το χώμα, ή βροχήν ή χειμώνας σημαίνει».

Ακόμη και σήμερα οι προγνώσεις του καιρού γίνονται συχνά ανάλογα με τις κινήσεις, τις πτήσεις και τους κρωγμούς των άγριων πουλιών.

Οι Αιτωλοακαρνάνες πιστεύουν ότι: <<Άμα σκούζνε τα πλιά, θα `χουμε χμώνα».

Οι χωρικοί του Παγγαίου λένε: «Οι πέρδικες τρελαίνονται από το λάληλα όταν είναι να βρέξει».

Οι Ρεθύμνιοι ισχυρίζονται: «Τα αγριοπερίστερα φωλεύουνε σε γκρεμνά μεγάλα και σε σπηλιές. Όταν βγει μεγάλο κουστούδι (κοπάδι) έξω, τότε περιμένουμε χειμώνα ή βοριά».

Σύμφωνα με τους βοσκούς του Ανηλίου Μετσόβου: «Όταν πέφτουν πουλιά φασσιά (φάσσες) μπλούκια, θα `χουμι χμώνα».

Αντίθετα στο Σουφλί παρατηρούν: «Όταν λαλάει η δεκαοχτούρα (πιο δυνατά), ο καιρός θα καλοσυνέψει».

Οι κάτοικοι των Παξών με βεβαιότητα πιστεύουν πως: «Όταν περνούν οι αγριόγαλοι (Ωτίδες) φέρνουν την αγριοχειμωνιά».

Σύμφωνα δε με τους κατοίκους της Τριφυλλίας: «Όταν πέσουν πολλλές ξυλόκοτες (μπεκάτσες) θα `χουμε κρύο και χιόνια».

Στη Σάμο λένε: «Τα νεροπούλια όταν φωνάζουν είναι της φουρτούνας», ενώ οι κάτοικοι του Μεσολογγίου πιστεύουν ότι το κλαψιάρικο λάλημα της Τουρλίδας προμηνύει μεταβολή του καιρού προς τη βροχή.

Κατά τον Πλίνιον: «Έάν οΙ λάροι αποφεύγουν τάς θαλάσσας η τά τέλματα, σκληράν κακοκαιρiαν προμηνεύουν». Η μετεωρολογική αυτή παρατήρηση, πιθανότατα πριν από τον Πλίνιο, έγινε και από τον Θεόφραστο: «Kαι εάν εκ πελάγους 6ρνιθες φεύγουσι, χειμωνα δηλουσι».

Σήμερα οι κάτοικοι σχεδόν όλων των νησιών και της υπαίθρου πιστεύουν πως «Γλάροι στη στεριά, φουρτούνα στο πέλαγος».

Στα Γεωπονικά υπάρχει η ακόλουθη μαρτυρία: κουκουβάγια που κράζει επίμονα όλη την νύχτα σημαίνει ανομβρία

Σε πολλά σημεία της Ελλάδας λένε οι χωρικοί: «Όταν χωματίζονται τα σπουργίτια, νιώθουν κακό καιρό», ή «Όταν τα χελιδόνια πετάνε χαμηλά, θα `ρθει βροχή».

Επίσης οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας παρατηρούν: «Όταν τα τσιόνια (οι σπίνοι) μαζεύονται στην πόρτα του σπιτιού και σκούζουν, θα πιάσει χιονούρα».

Κατά δε τον Άρατο προμηνύεται μεγάλη κακοκαιρία, όταν ο Εριθεύς καταφεύγει στα διάφορα κοιλώματα για να προφυλαχθεί.

Ο Θεόφραστος παρατηρούσε: «Χελιδόνες τη γαστρi τύπτουσαι τάς λiμνας  υδωρ σημαiνουσι ».

Αυτή η λαικη πρόγνωση αναφέρεται επίσης στον Άρατο, στον Ουάρρωνα, στον Πλίνιο, στα Γεωπονικά και στον αστρολογικό κώδικα του 17ου  αιώνα.

Σήμερα, η λαϊκή οιωνοσκοπία, που βασίζεται στις κινήσεις και τη συμπεριφορά των πουλιών, είναι ευρέως διαδεδομένη σ` ολόκληρη την Ελλάδα, και συχνά πιο πιστευτή στην ύπαιθρο χώρα από τις επίσημες μετεωρολογικές προβλέψεις. Και η ζωή  κυλά...... ...νάστε όλοι καλά.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου